عمارت مسعودیه تا سال‌ها پیش مهجور و ناشناس بود و کسی فکرش را نمی‌کرد درست پشت میدان بهارستان و در شلوغی و هیاهوی خیابان جمهوری، پشت سردری با نام میراث فرهنگی، عمارت و باغی به این بزرگی و زیبایی وجود داشته باشد؛ باغی که خصوصیات باغ ایرانی را داراست و اثر معماری اروپایی بر عمارت و ساختمان‌هایش دیده می‌شود، عمارت مسعودیه…

معماری این ساختمان

عمارت مسعودیه یکی از نمادهای کلاسیک و اصیل شهر تهران و جواهری در قلب این شهر است. بنایی باشکوه با معماری قاجاری و نمایی خیره‌کننده که در محدوده‌ای به مساحت تقریبی چهار هزار متر مربع ساخته شده است. تاریخ ساخت این مجموعه به سال‌های دهه‌ی ۱۲۵۰ شمسی بر می‌گردد که به دستور فرزند ارشد ناصرالدین شاه، مسعود میرزا، بنا نهاده شده است. این مجموعه‌ی تاریخی بیش از ده ساختمان و بنا در خود جای داده و یکی از مشهورترین خانه های تاریخی تهران است.

عمارت مسعودیه نخستین کتابخانه‌ی ملی و اولین موزه‌ی ملی ایران است که در حال حاضر یکی از بهترین جاذبه های گردشگری تهران نیز بحساب می‌آید. این مجموعه‌ی تاریخی زیبا سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

 

عمارت مسعودیه

وضعیت کنونی

در یکی از عمارت‌ها، کافه مسعودیه با فضای گرم و دوستانه‌اش قرار دارد. این کافه که متفاوت از بسیاری از کافه‌های شهر است، عرقیات و دمنوش‌هایش خوشمزه‌ای سرو می‌کند. اگر دوست دارید بیشتر در فضای دوره قاجاری قرار بگیرید، طبقه زیرین عمارت، عکاسخانه‌ای است که لباس‌های قاجاری تن شما می‌کند و عکس می‌گیرد. در عمارت دیگری نیز، سالن تماشاخانه است که تئاتر برگزار می‌شود. سایر ساختمان‌های مجموعه هم‌اکنون به گالری‌های فروش وسایل سنتی و زیورآلات دست‌ساز اختصاص داده شده است.

در نهایت

بر اساس مستندات باقی‌مانده، این باغ دارای دو قسمت بیرونی و اندرونی می‌شد که در حال حاضر از قسمت اندرونی آن اثری باقی نمانده است. قسمت بیرونی مجموعه فعلی، باغ‌عمارت مسعودیه را تشکیل می‌دهد. در این باغ در حال حاضر هفت عمارت وجود دارد که به‌وسیله حیاط‌هایی به یکدیگر متصل شده‌اند.