۱
این بار سری به خانه چکامه و ترانه سراها میزنیم. کسانی که در تمامی این سالها، طبع پر شور و روح لطیفشان، حتی اندک، سختی ها و روزمرگی ها را برای ما آسان تر کرد.
مکانی دیدنی و زیبا به نام خانه شاعران که ساخت آن به دوره پهلوی برمیگردد. این بنای زیبا که نشانی آن در تهران، خیابان شهید کلاهدوز، نبش کوچه نعمتی و در پلاک ۱ واقع شده است، در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۸۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه های قدیمی زیادی در پایتخت وجود دارند که تقریبا نیمی از آنها تغییر کاربری داده اند و این کار سبب شده تا افراد بتوانند راحت تر از آنها بازدید کنند، این موضوع ثابت شده است که دیدارهای پی در پی از آثار فرهنگی رابطه مستقیم با تخریب نشدن آنها دارد؛ شاید دلیل مرمت این بنای تاریخی زیبا هم همین باشد.
اما این اثر زیبای تاریخی که مشهور به عمارت مُخبِر السلطنه است، در خیابان دولت قرار دارد. این بنا در حقیقت، متعلق به مهدی قلی هدایت، مشهور به مخبر السلطنه بود که در دهه ۲۰ هجری، سِمَتِ رییس اداره گمرکات و پستخانه آذربایجان را بر عهده داشت.
مهدی قلی خان، در بین سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۴ در این خانه ساکن بود، این عمارت اما از سال ۱۳۷۸ در اختیار شاعران قرار گرفت و مبدل به خانه شاعران شد.
از ویژگی های بارز این بنا، این است که در کنارِ تاریخی بودن، بسیار ساده و بی اغراق ساخته شده؛ یعنی در زمانی که شما در خیابان دولت، مشغول قدم زدن هستید، به هیچ عنوان و در نگاه اول، این خانه توجه شما را به خودش جلب نمی کند.
این بنای آجری ساده دو طبقه، در وسط محوطه این مکان قرار دارد. دری قهوه ای رنگ و کاشی های آبی که در سمت راست آن نوشته شده (انجمن شاعران ایران) ورودی این خانه را تشکیل میدهد.
اما بر روی کاشی های سمت چپ، عبارتی تحت (دفتر شعر جوان) نوشته شده است.
این عمارت بزرگ، در باغی به وسعت ۴۷۲۵ متر مربع واقع شده که ساحت و فضاسازی آن، به پارک شباهت بیشتری دارد. این مکان، به اندازه ای بزرگ است که دربِ دیگر این باغ به روی خیابان دولت، و درب دیگرش به روی خیابان نعمتی باز میشود.
۲
حوضچه ها، پلکان های شکیل، تندیس و سردیس های شاعران سرزمین ایران، فضای این باغ را زینت داده است. درخت های قدیمی و کهنسال، اما با جلال و شکوه، زیبایی خاصی به باغ بخشیده اند.
در قسمت بیرونی، یک حوض ۱۶ ضلعی که به شکلِ ستاره است؛ ۳ حوض کوچک که در اطراف آن قرار دارند، کمی فضا را رویایی کرده است. همینطور ایوانی که در جلوی ساختمان طبقه دوم وجود دارد که مشرف به این حوض است. از طرف حوض ها که رد شویم، پس از طی کردن چند پله به در عقبی عمارت می رسیم.
کافه ای که در گوشه از این باغ ساخته شده، مکان و پاتوقِ دلپذیری برای بازدیدکنندگان و شعرا است که در آنجا میتوانند با یکدیگر گپ بزنند.
این عمارت بی نظیر در سال ۱۳۲۰ توسط مهندس میکاییل غریب، به سبک معماری پهلوی با آرایش آجری و گچبری ساخته شده و برخلاف بناهای قاجاری، هیچ تزییناتی ندارد.
این بنا بر ۷ جفت ستون مستحکم پابرجا و پایدار است. منظره زیبای باغ را میتوان، به واسطه یک بالکن چوبی که طبقه دوم قرار دارد، تماشا کرد و از آن لذت برد.
این بنا پیش از این، عمارتی قدیمی با باغی بزرگ بود که به یکی از اهالی همین منطقه تعلق داشت که بعد از انقلاب، دولت آن را مصادره میکند و شهرداری منطقه ۳ آن را از دولت میخرد.
این انجمن، فعالیت فرهنگی خود را به شکل جدی در ۱۶ اسفند ماهِ سال ۱۳۷۸، آغاز کرده و در نهایت با کمک شهرداری منطقه ۳ تهران، این ساختمان قدیمی بازسازی و به انجمن شاعران ایران یا خانه شاعران تبدیل میشود.
اما در پاییز سالِ ۱۳۹۶ سردیس های ۱۵ شاعر معاصر ایران در این مکان ساخته شد که نام این بزرگان عبارت است از: سهراب سپهری، نیما یوشیج، پروین اعتصامی، شهریار، قیصر امین پور، حمید سبزه واری، حسین منزوی، مهدی اخوان ثالث، مشفق کاشانی، میم آزاد، سلمان هراتی، سید حسن حسینی، منوچهر آتشی، مهرداد اوستا و طاهره صفارزاده.
اگر گذرتان به خیابان دولت افتاد، این مکان زیبا و نوستالژیک را از یاد نبرید و برای یک روز هم که شده، خودتان را به بزم شعر و شاعری دعوت کنید.
جاویدو در زمینه تولید محتوا و ساخت تیزر برای فروش خانه و ملک و همچنین کارشناسان فروش فعالیت می کند.
شماره تماس: ۸۸۸۹۸۳۸۳
طراحی شده با ❤ در 1401 خورشیدی